Ženski frizer - treći stepen

Možda ste imali želju da upišete srednju frizersku školu, ali iz nekog razloga to do sada niste uspeli da učinite. Ipak, ako živite u Novom Sadu ili u okolini tog grada, imamo odlične vesti za vas, jer vam prva privatna srednja frizerska škola Vojkan stoji na raspolaganju.

U samom centru prestonice Vojvodine, na adresi Trg Marije Trandafil broj 14 se nalazi sedište i učionice ove istaknute obrazovne institucije, u kojima ćete moći da pohađate teorijski deo nastave za obrazovni profil ženski frizer III stepena. Praktičan deo, na koji je i posebno usmerena pažnja tokom školovanja se obavlja u okviru frizerskog salon Vojkan, koji se nalazi u novosadskoj ulici Vojvođanskih brigada broj 13. Naglašavamo da je ovaj salon, u kome rade vrhunski stručnjaci opremljen u skladu sa svetskim standardima, te da u svojim prostorijama ima i izdvojen deo koji je primarno namenjen edukaciji učenika naše srednje škole. A u prilog svemu tome ide i činjenica da se praktična nastava obavlja na živim modelima i to uz primenu najboljih alata i vrhunskih kozmetičkih sredstava, gde je đacima pružena mogućnost da tajne frizerskog zanata nauče od najboljih u ovom poslu.


Ženski frizer - treći stepen


Pre više od 10 godina, aprila meseca 2004. godine je srednja frizerska škola Vojkan, Novi Sad upisala prvu generaciju učenika koji su želeli da steknu priznatu diplomu za zanimanje III stepena, ženski frizer. Od tada, pa do danas se broj učenika uvećava iz godine u godinu, a što mi sa neskrivenim ponosom moramo da istaknemo. Uz to bi valjalo da dodamo i da su mnogi naši đaci vrlo brzo po sticanju diplome pronašli zaposlenje u struci, te da su se neki od njih okušali i u pružanju frizerskih usluga van granica naše zemlje, a u čemu su u potpunosti uspeli, tako da su sada vlasnici nekih od prestižnih frizerskih salona.

Bitno je da istaknemo i to da srednja frizerska škola Vojkan u potpunosti poštuje nastavni program za pomenuti obrazovni profil, a koji navodi nadležno ministartsvo, te da je rešenjem broj 106-022-0142/2004-01, koje je izdato od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu zvanično označena kao institucija koja poseduje sve što je potrebno da bi mogla da obavlja redovnu nastavu za sticanje zvanja III stepena za obrazovni profil ženski frizer.

Svesni da je sve više ljudi koji žele da se kvalifikuju za ovo zanimanje, jer je u pitanju jedno od izuzetno perspektivnih, mi osim redovnog školovanja nudimo zainteresovanima mogućnost da se opredele za vanrednu nastavu, te za prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju za pomenuto zanimanje. Podrazumeva se isto tako da se i sve te vrste nastave sprovode uz maksimalno poštovanje aktuelnih pravila.

Kako se odvija nastava?

Sobzirom na to da je frizerski zanat specifičan u tom smislu što je praksa izuzetno važna, jer đacima omogućuje da steknu potrebna znanja, ali i veštine, srednja frizerska škola Vojkan u Novom Sadu upravo punu pažnju tome i posvećuje.

Podrazumeva se da je zastupljen i teorijski deo, tako da učenici predavanja prate u sedištu škole, odnosno u učionicama koje se nalaze na gorepomenutoj adresi.

Kao i za teorijski, tako su i za sprovođenje praktičnog dela zaduženi vrhunski profesori, koji će za sve vreme trajanja prakse da se maksimalno potrude da učenicima omoguće sticanje potrebnih znanja. Svakako će im preneti i svoja lična iskustva, te će im prilikom obavljanja prakse na živim modelima ukazati i na različite greške do kojih može da dođe, a zatim će im objasniti i šta moraju da promene kako bi izbegli da se takvi propusti javljaju i ubuduće. Praktičan deo bilo tokom redovnog ili vanrednog školovanja, odnosno dokvalifikacije ili prekvalifikacije za zanimanje ženski frizer se organizuje u prostorijama pomenutog frizerskog salona, a đacima je na raspolaganju korišćenje savremene opreme vrhunskog kvaliteta.

Zahvaljujući činjenici da je nastava tako koncipirana, svi učenici će biti u prilici da već tokom školovanja steknu neophodne veštine za bavljenje ovim poslom, te će naučiti da koriste različit pribor i kozmetiku. A ako tome dodamo i podatak da se praksa isključivo sprovodi na živim modelima, jasno je zbog čega se srednja frizerska škola Vojkan, Novi Sad svrstava među najbolje u regionu.

Samim tim što će imati prilike da se već u toku školovanja gotovo osamostale, odnosno da kvalitetno i profesionalno obavljaju posao za koji se kvalifikuju, zainteresovanim kandidatima se pruža prilika i da učestvuju na različitim specijalizovanim seminarima, pa čak mogu i da apliciraju za učešće na prestižnim takmičenjima frizera, a kako bi proverili i usavršili stečena znanja.

Kako mogu da se prijavim?

U zavisnosti od izbora svakog zainteresovanog da li će se opredeliti za redovno ili vanredno školovanje za ženskog frizera, odnosno da li ga interesuje samo prekvalifikacija za to zanimanje ili dokvalifikacija, će zavisiti datum početka i trajanje programa, ali je način prijavljivanja potpuno isti za sve.

Najpre je omogućeno lično prijavljivanje i to direktno na adresi Trg Marije Trandafil 14, gde je smeštena srednja škola Vojkan u Novom Sadu. Podrazumeva se i da zainteresovani prijavi mogu da pristupe putem broja telefona škole 021/47-22-200, ali i da na mejl adresu skolavojkan@neobee.net mogu da pošalju podatke i tako izvrše prijavu. Redovno školovanje za ženskog frizera u potpunosti poštuje važeći nastavni kalendar koji je zastupljen na nivou cele naše zemlje u državnim srednjim školama, tako da se nastava u tom slučaju organizuje u periodu od septembra jedne, do juna naredne godine, pa shodno tome i prijava može biti izvršena u periodu do početka školske godine.

Sa druge strane, one osobe koje žele da postanu vlasnici diplome za ovo zanimanje, a kroz vanredno školovanje ili to žele da učine pristupanjem postupku dokvalifikacije, te prekvalifikacije, prijavu mogu da izvrše u bilo kom trenutku u toku godine, te da se sa ovlašćenim lice ove obrazovne institucije tom prilikom i dogovore oko svih potrebnih detalja.